Η εφαρμογή της Επιχειρησιακής Στρατηγικής στην Καθημερινή Λειτουργία

Η Στρατηγική στις επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει και κυρίως να εφαρμόζεται.

Σύντομα

Οι Έρευνες τεκμηριώνουν ότι, όχι περισσότερο από το 10% των διοικήσεων των επιχειρήσεων μπορούν να υλοποιήσουν την σχεδιασμένη Στρατηγική. Αν υπολογίσει κανείς και όσες Επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν Στρατηγική για την επίτευξη των στόχων τους, τότε γίνεται κατανοητό γιατί το περιβάλλον είναι πλήρες αποτυχημένων ενεργειών και γιατί οι υγιείς και μακρόβιες επιχειρήσεις μειώνονται, με μοναδική λύση, η οποία συχνά απομένει ώστε να αποφευχθεί η συστημική κατάρρευση, να είναι οι συγχωνεύσεις, η συρρίκνωση και η συγκεντροποίηση.

 

Όταν σκεφτόμαστε διοίκηση στις επιχειρήσεις, παραδοσιακά στο μυαλό μας έρχονται δύο βασικά προφίλ ηγετών. Εκείνοι οι εμπνευστές και οραματιστές οι οποίοι σχεδιάζουν εκπληκτικά, πολλές φορές πράγματα για το μέλλον, στα πλαίσια των διαθέσιμων πόρων και εκείνοι οι οποίοι υλοποιούν αυτά τα οραματικά και εφικτά σχέδια. Αυτό που ονειρευόμαστε να έχουμε η να γίνουμε είναι, να συνυπάρχει η εμπνευστική οραματική ικανότητα με την δυνατότητα υλοποίησης, στο ίδιο προφίλ.

Στην πραγματικότητα αυτό είναι σπάνιο. Μετά από 30 χρόνια πορείας στα επιχειρηματικά περιβάλλοντα πιστεύω ότι η εφαρμογή των δοκιμασμένων μεθόδων και για τον σχεδιασμό του μέλλοντος και για την υλοποίηση του, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος.

Καλύτερα να διαβάζεις τις έρευνες και να αναλύεις τα ιστορικά δεδομένα για να σχεδιάζεις, παρά να διαισθάνεσαι. Καλύτερα να παρακολουθείς τα αποτελέσματα των ενεργειών και να διορθώνεις πορεία διαρκώς, παρά να επιβάλλεις το μονοδιάστατο επιβλητικό αυστηρό και αλάνθαστο  διοικητικό σου προφίλ.

Σε μια έρευνα, την οποία υλοποίησε πολυεθνική Συμβουλευτική εταιρεία, τεκμηριώνεται από την εξέταση 700 και πλέον στελεχών ότι, μόνο ένας στους δέκα επικεφαλείς επιχειρήσεων συνδυάζει, υψηλή ικανότητα Οραματισμού, Στρατηγικού σχεδιασμού και Υλοποίησης του.

Η τάση και η ανάγκη της εποχής είναι να δουλεύουμε στην κατεύθυνση της δυνατότητας συγκερασμού αυτών των δυνατοτήτων όλοι. Δεν υπάρχει περιθώριο άλλος να οραματίζεται και να σχεδιάζει τη Στρατηγική και άλλος να διασφαλίζει την υλοποίηση αυτής της Στρατηγικής.

Αυτός που διαμορφώνει την μεγάλη Υπόσχεση προς τους πελάτες, πρέπει να μπορεί να οργανώνει την υλοποίηση για την παροχή αυτής της υπόσχεσης στους πελάτες.

Όταν το όραμα μας είναι να είμαστε το ‘τρίτο μέρος χαράς’ ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι για τους πελάτες μας ( Starbucks ), πρέπει να οργανώσουμε εκτός από το décor του καταστήματος σίγουρα, την διάθεση των ανθρώπων μας σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό δεν γίνεται λέγοντας απλά στους ανθρώπους μας να είναι ‘ζεστοί και φιλικοί’.

Αρχικά πρέπει η υπόσχεση προς τους πελάτες να είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την ξεχωριστή, την ιδιαίτερη ικανότητα όλων μας. Η λειτουργία μας και βέβαια των ανθρώπων πίσω από το μπουφέ, πρέπει να είναι συνέπεια της αντίληψης του πως συνδέεται με τη στρατηγική μας και να προκύπτει αβίαστα χωρίς να διαβάζει κανείς το κείμενο με τις διαδικασίες.

Για να εφαρμοστεί η στρατηγική, θα πρέπει να υλοποιηθούν ορισμένα καλά σχεδιασμένα Έργα στον οργανισμό, που θα οδηγούν σε συγκεκριμένη προσέγγιση, καθοδηγούμενη από την ποιότητα της σχέσης με τους πελάτες και την προτεραιοποίηση της προσωπικότητας των εργαζομένων.

Αυτά είναι Έργα σχεδιασμένα για υλοποίηση προκειμένου να εφαρμοστεί η Στρατηγική, είναι τοποθετημένα στη βάση της Πυραμίδας Στρατηγικής, ακριβώς πάνω από τους δείκτες υλοποίησής τους (KPIs) και ακριβώς κάτω από τις Στρατηγικές οι οποίες τα επιβάλλουν.

Όταν στο κατάστημα σε εξυπηρετεί ένας ανεκπαίδευτος και κυρίως ‘αταίριαστος’ με την Υπόσχεση την οποία σου δίνει η Επιχείρηση εργαζόμενος, το πράγμα δεν πάει πουθενά.

Ο CEO της Starbucks Howard Schultz, για την υλοποίηση της υπόσχεσης φρόντισε οι εργαζόμενοι να είναι συνεργάτες, να έχουν ειδικά προνόμια και μετοχές της εταιρείας ακόμη.

Όταν στη μεγάλη οικονομική κρίση οι άλλοι μείωναν κόστος προσωπικού, η εταιρεία επένδυε στην εκπαίδευση των ανθρώπων της.

 

Όλα για την Υπόσχεση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι την καλή 20ετία της ζωής τους σαν πωλητές λιανικής, συνήθως δεν έχουν κάνει ούτε μια ώρα εκπαίδευση, αν εξαιρέσεις την άποψη του ..επιχειρηματία.. στην οποία εκπαιδεύονταν καθημερινά. Μετά από αυτή την 20ετή καταστροφική καριέρα, κανείς δεν θα πιστέψει καμία υπόσχεση ποτέ.

Το όραμα θα γίνει μετρήσιμος στόχος, ο στόχος χρειάζεται ξεκάθαρες στρατηγικές, η κάθε στρατηγική πλάνα δράσης και τα πλάνα δράσης μετρήσεις υλοποίησης (KPIs).

Αυτή είναι η δομή για την Εφαρμογή της Στρατηγικής και της μέτρησής της στην καθημερινότητα.

Έτσι θα υλοποιηθεί η στρατηγική (αν υπάρχει) και ο επικεφαλής ιδανικά πρέπει να μπορεί να παρακολουθήσει και να εφαρμόσει όλη την δομή της παραπάνω Πυραμίδας.

Η ανάγκη της συνύπαρξης στην ηγεσία και των δύο ομάδων ικανοτήτων, αυτές του Οραματισμού και της  Υλοποίησης δίνει πραγματική αξία και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας. Σημαντικό είναι να συνοδεύεται από βαθειά αίσθηση της σημαντικότητας και της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ τους. Κάτι σαν την θεωρία με την πράξη.

Σήμερα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ, να ξεχωρίσεις για να επιβιώσεις και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να μπορείς να σκέφτεσαι καινοτόμα, να σχεδιάζεις εφικτά και να υλοποιείς με συνέπεια.

Η επάρκεια στην στρατηγική και την υλοποίηση ξεκινά από το σχεδιασμό ξεκάθαρης και εφαρμόσιμης στρατηγικής. Αμέσως μετά απαιτείται η απόλυτη αίσθηση αλλαγής και ακολουθεί η διασφάλιση του κινήτρου για όλους.

Η ξεκάθαρη εφαρμόσιμη στρατηγική ξεκινά από τις ακριβείς απαντήσεις όλων στις ερωτήσεις: ‘Σε τι είμαστε πολύ καλοί’ και ‘Τι μπορούμε να κάνουμε’ ?

Ερμηνεύοντας την στρατηγική με ανθρώπινους όρους – ποιες ικανότητες χρειάζεται να αναπτύξουμε – δεν βοηθά μόνο την εταιρεία να αναπτύξει τις κατάλληλες ικανότητες, αλλά βοηθά και τους εργαζόμενους να κατανοήσουν το πως ο ρόλος τους συμμετέχει στην εφαρμογή της στρατηγικής και τους επιτρέπει να δουν τον εαυτό τους ισχυρά συνυφασμένο με αυτήν.

Η Υλοποίηση της Στρατηγικής με το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ Στρατηγικής και Εφαρμογής της, απαιτεί την απόλυτη συμμόρφωση στα πλαίσια των τριών παρακάτω φάσεων, οι οποίες γενούν και σημαντικές ερωτήσεις να απαντηθούν σε κάθε μια.

 

1. Σχεδιασμός Στρατηγικής

Είναι ξεκάθαρο το συγκριτικό πλεονέκτημα και οι ικανότητες που το διαμορφώνουν?

Η ερώτηση αν έχουμε τις δυνατότητες για την εφαρμογή της στρατηγικής προηγήθηκε του σχεδιασμού της στρατηγικής?

Καθώς ξεκινάει η αλλαγή, ξέρεις σε ποιες δυνάμεις θα στηριχτείς η περιμένεις να γίνει η αλλαγή και να έρθουν οι δυνάμεις?

 

2. Μετασχηματισμός της Στρατηγικής στην καθημερινή λειτουργία

Εχει επικοινωνηθεί σε όλους ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος και οι αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν στην καθημερινότητα?

Είναι φανερά σε όλους τα προγράμματα με τα οποία θα αποκτηθούν οι απαραίτητες ικανότητες για την υλοποίηση της Στρατηγικής (Νέες τεχνολογίες ,Προγράμματα Εκπαίδευσης, Νέες Διαδικασίες)?

Έχουν εξασφαλιστεί και είναι φανερό σε όλους το budget για την Υλοποίηση?

Υπάρχει σχεδιασμός στοχοθέτησης και επιβράβευσης των ανθρώπων.

 

3. Υλοποίηση της Στρατηγικής.

Είναι όλοι κινητοποιημένοι κάθε ημέρα σχετικά με το πόσο στενά είναι συνδεδεμένη η καθημερινή τους λειτουργία  με την εφαρμογή της στρατηγικής?

Είναι οργανωμένοι όλοι για συνεργασία στην αντιμετώπιση διατμηματικών προκλήσεων οι οποίες θα προκύψουν?

Έχει γίνει κατανοητό σε όλους και κυρίως τους managers ότι θα λειτουργούν υλοποιώντας την στρατηγικά και δεν θα μετράνε απλώς τα αποτελέσματα. Θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, θα υποστηρίζουν και θα χτίζουν νέες ικανότητες, προκειμένου να καταφέρουμε να δώσουμε αξία στους πελάτες όπως οι άλλοι δεν μπορούν ?

Μεγάλη σημασία έχει σήμερα και θα γίνεται διαρκώς πιο σημαντικό για να πετύχει η εταιρεία, να μπορεί να κάνει εξέχουσα εφαρμογή της Στρατηγικής.

Οι ηγέτες με ικανότητα οραματισμού και υλοποίησης ταυτόχρονα, μόνο θα  μπορούν να οδηγήσουν τις εταιρείες στο μέλλον

 

Για την Εφαρμογή της Στρατηγικής στην Καθημερινή Λειτουργία των Επιχειρήσεων, εργαζόμαστε συστηματικά περισσότερα απο 20 χρόνια.

Επικοινωνήστε μαζί μας για καθε συζήτηση σχετικά

salos@planwork.gr

Share:

More Posts

Send Us A Message