Μπορεί ένας Εργαζόμενος Υψηλών Επιδόσεων, να γίνει ένας Καλός  Manager?

Μπορεί ένας Εργαζόμενος Υψηλών Επιδόσεων, να γίνει ένας Καλός  Manager?

Ήσουν πάντα εργαζόμενος υψηλών επιδόσεων — κορυφαίος στην κατηγορία σου, αρχηγός στις αθλητικές ομάδες, πρωταγωνιστής στη δουλειά.

Τώρα, θα διαχειρίζεσαι μια ομάδα με υψηλές επιδόσεις, σε ένα τμήμα της εταιρείας για το οποίο όλοι συζητάνε.

Είσαι βέβαιος ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτή τη νέα πρόκληση με επιτυχία.

Νοιώθεις κινητοποιημένος. Θέτεις σαφείς στόχους για τον εαυτό σου και στόχους για το νέο σου τμήμα. Γνωρίζεις καλά ότι θα πρέπει να βασιστείς στις δυνατότητες της συναισθηματικής σου νοημοσύνης, για να κατανοήσεις και να επεξεργαστείς τη δυναμική της νέας σου ομάδας.

Είσαι συγκεντρωμένος στην επίτευξη των στόχων σου και στα αποτελέσματα… αλλά γρήγορα, εμφανίζονται τα προβλήματα.

Η ομάδα σου δεν φαίνεται να συμφωνεί με το σχέδιό σου και δεν το υλοποιεί όπως πρέπει. Το χειρότερο, φαίνεται να σε απορρίπτουν.

Σε απόγνωση, πηγαίνεις σε μερικούς έμπιστους μέντορες, συνεργάτες η φίλους που σου λένε:«Έχεις παραλάβει  την αφρόκρεμα της δουλειάς.  Δεν είναι σίγουρο ότι χρειάζονται προπονητή, είναι τόσο καλοί και όπως είναι».«Αυτά είναι τα αστέρια μας. Προσέξτε, είστε ο τρίτος νέος διευθυντής που διορίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια;»

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο να διαχειριστείς εξαιρετικά έξυπνους ανθρώπους, με υψηλές επιδόσεις — ειδικά όταν είσαι / ήσουν ένας από αυτούς.

Ως σούπερ σταρ στις προηγούμενες δουλειές, πετύχαινες κάθε στόχο, κάθε φορά. Ενώ είχες καλές σχέσεις με συμπαίκτες, δεν τους χρειαζόσουν πραγματικά. Τώρα το κάνεις, γιατί δεν μπορείς να πετύχεις ούτε τους δικούς σου στόχους χωρίς αυτούς, πόσο μάλλον τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση.

Ο σπουδαίος στοχαστής φιλόσοφος David McClelland μελέτησε σε βάθος τρεις ανθρώπινες ανάγκες / κίνητρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση ανθρώπων:

Την ανάγκη για επιτεύγματα, την ανάγκη για δύναμη και την ανάγκη για συνεργασία.

Επισημαίνει ότι αυτά τα κίνητρα μπορούν να μας εξυπηρετήσουν καλά στη δουλειά και στις αλληλεπιδράσεις μας με τους ανθρώπους, αλλά αν δεν κατανοήσουμε και δεν διαχειριστούμε σωστά, αυτές τις ανάγκες/κίνητρα, μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Ας δούμε κάθε ανάγκη/κίνητρο λίγο πιο αναλυτικά.

H Ανάγκη για Επιτεύγματα 

Η ανάγκη για επιτυχία, είναι πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίο ήσουν τόσο επιτυχημένος σε όλη σου τη ζωή.

Σου αρέσει να διαπρέπεις. Θέτεις δύσκολους στόχους για τον εαυτό σου και, στη συνέχεια, ευθυγραμμίζεις όλες τις προσωπικές σου δυνάμεις, ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς, ακόμη και να ξεπεράσεις  τις προσδοκίες σου. Θέλεις να κερδίσεις, και συνήθως το κάνεις.

Και περιμένεις το ίδιο από τα μέλη της ομάδας σου.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό – αρκεί να διαχειρίζεσαι την επιθυμία για επιτεύγματα και να μην την αφήνεις  να σε διαχειρίζεται.

Δυστυχώς, πολλοί πρωταγωνιστές στη ζωή  δυσκολεύονται πολύ να επαναπροσανατολίσουν τα επιτεύγματά τους μακριά από τους προσωπικούς τους στόχους και κυρίως ότν πρόκειται για την επιτυχία των άλλων.

Για παράδειγμα, μπορεί να νομίζεις ότι βοηθάς τους ανθρώπους όταν βοηθήσεις για να ολοκληρώσεις μια αναφορά κάποιου άλλου ή να βάλεις τις «τελικές πινελιές» στην παρουσίαση που ετοιμάζει ενας συνεργάτης σου. Όμως, οι άνθρωποι βλέπουν ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τους στόχους σου, τα πρότυπά σου — όχι τα δικά τους. Πολύ γρήγορα μαθαίνουν να μην σε εμπιστεύονται. Και η σκληρή ανυπομονησία σου και η τάση σου να διορθώσεις τη δουλειά των άλλων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προσβλητική.Ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιήσεις την επιθυμία σου για επιτεύγματα είναι, να το κάνεις για να βοηθήσεις άλλους να βρουν και να επιτύχουν απαιτητικούς στόχους.

Πρέπει να μάθετε να ξεφεύγετε από τα φώτα της δημοσιότητας και να ρίχνετε φως στα επιτεύγματα των άλλων.

Τους κάνει να αισθάνονται υπέροχα, ενώ εμπνέει ταυτόχρονα.

Η ανάγκη σας για επιτυχία δεν πρόκειται να φύγει, φυσικά. Απλώς πρέπει να μάθετε να την εξισορροπείτε με την ανησυχία για την επιθυμία των άλλων να κάνουν καλή δουλειά, με τους δικούς τους όρους. Αυτό απαιτεί τεράστια συναισθηματική νοημοσύνη, ξεκινώντας από την αυτογνωσία. Τότε, χρειάζεστε ενσυναίσθηση, προθυμία να κατανοήσετε τους άλλους και αυτοέλεγχο. 

H Ανάγκη για Συνεργασία

 Όλοι χρειαζόμαστε φίλους στη δουλειά. Αλλά ως νέος διευθυντής, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις τη σωστή ισορροπία στις εργασιακές/προσωπικές σου σχέσεις με τις άμεσα υφιστάμενους σου.

Μέρος της επιτυχίας σου μέχρι σήμερα έχει συνδεθεί με την ικανότητά σου να κάνεις τους ανθρώπους να σε θαυμάζουν. Έχεις πλασαριστεί ως κορυφαίος στην κατηγορία σου χωρίς να σε μισούν οι άνθρωποι με το να είσαι φίλος όλων. Πιθανότατα εξακολουθείς να βασίζεσαι σε αυτήν τη στρατηγική τώρα. Εδώ χρειάζεται προσοχή. Τα όρια ανάμεσα σε εσένα και τους υφισταμένους σου είναι (και πρέπει να είναι) πραγματικά. Βοηθάνε εσένα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι φιλικός και ανθρώπινος. Στην πραγματικότητα, το να μάθετε να είστε ζεστοί και αυθεντικοί με άτομα που αναφέρονται σε εσάς θα σας εξυπηρετήσει για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Προσοχή χρειάζεται στον παράγοντα της  ζήλιας. Χωρίς αμφιβολία έχεις εμπνεύσει λίγο ζήλια στο δρόμο προς τα πάνω. Και τώρα που σου ζητήθηκε να γίνεις διευθυντής, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους από τη ζήλια στο φθόνο. Η ζήλια είναι μια επικίνδυνη, καταστροφική κατάσταση — για εσένα και για εκείνους.

Και, ενώ δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα των άλλων, μπορείς σίγουρα να κάνεις μερικά πράγματα για να βοηθήσεις τους άλλους.

Μην συγκρίνεις ακούσια τη δουλειά τους με αυτό που έκανες εσύ πριν σε αυτήν τη δουλειά.  Ρίξε φως στις επιτυχίες τους, δώσε τους εύσημα και ανάδιξέ τις — με ειλικρίνεια.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι αληθινοί φίλοι με τους άμεσα υφισταμένους σου – ελέγχεις τα προγράμματα τους, τον φόρτο εργασίας τους, τις προαγωγές και τους μισθούς τους για να αναφέρουμε μερικούς τέτοιους λόγους. Και μερικές φορές πρέπει να λάβεις  δύσκολες επιχειρηματικές αποφάσεις που μπορεί να δυσκολέψουν τις προσωπικές σας σχέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι στη δουλειά με τους οποίους μπορείς πραγματικά να είσαι φίλος. Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξεις και γύρω σου, όχι μόνο πάνω ή κάτω.

Αναζήτησε τους συνεργάτες στο επίπεδό σου, για φιλία και πραγματική επαφή. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εσένα, επειδή ανερχόμενοι, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές, επικεντρώνονται στο αφεντικό και όχι στους συνεργάτες του επιπέδου τους.

Βέβαια οι συνεργάτες στο ίδιο επίπεδο με εσένα, είτε θα σε βοηθήσουν να πετύχεις είτε θα σε τραβήξουν προς τα κάτω, καθώς ανεβαίνεις. Εάν οικοδομήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες στο ίδιο επίπεδο από νωρίς – και ποιος καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό από τις φιλίες – θα είναι καλύτερα αργότερα.

Η Ανάγκη για δύναμη 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια σχέση αγάπης/μίσους με την ορμή της εξουσίας , εν μέρει επειδή η εξουσία θεωρείται λίγο «βρώμικη». Έτσι, μερικοί από εμάς προσπαθούμε να το αγνοήσουμε ή να το περιορίσουμε. Όμως, όπως τόνισε ο David McClelland, η ανάγκη για δύναμη είναι πολύ ανθρώπινη.

Και αν είσαι διευθυντής, στην πραγματικότητα πρέπει να έχεις επιρροή στους άλλους. Η επιρροή, είναι ίσως αυτή που μπορεί να  δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, εάν δεν μάθεις να τη διαχειρίζεσαι καλά από νωρίς. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να επιτρέψουμε στη φυσική μας ανάγκη για δύναμη/εξουσία να μεγαλώσει – καθώς αναλαμβάνουμε εξουσία — ειδικά έχουμε ειδικά προνόμια.

Ακόμη και οι καλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα του πειρασμού να χρησιμοποιήσουν την εξουσία για το καλό τους.

Αυτό είναι που ο McClelland ονόμασε «προσωποποιημένη δύναμη». Μπορείς ωστόσο, να διοχετεύσεις την ανάγκη σου για δύναμη προς τη βελτίωση των άλλων και της ομάδας — αυτή είναι η «κοινωνικοποιημένη δύναμη».

Σου επιτρέπει να ικανοποιήσεις την ανθρώπινη ανάγκη σου να έχεις, και να φαίνεται ότι έχεις επιρροή, ενώ παράλληλα κάνεις καλό στους ανθρώπους και την εταιρεία.

Για τους πρωταγωνιστές που είναι πλέον μάνατζερ, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή οι άνθρωποι θα παρακολουθούν κάθε σας κίνηση για να δουν αν θα συνεχίσετε να πετυχαίνετε.

Οι άμεσοι υφιστάμενοί σας είναι υπερευαίσθητοι στη χρήση (ή κατάχρηση) της εξουσίας σας. Και οι γύρω και οι παραπάνω σας παρακολουθούν, για να δουν αν θα μπορέσετε να παραμείνετε στην σωστή πορεία.

Και δεν εξετάζουν μόνο τα αποτελέσματα – κοιτάζουν πώς διαχειρίζεστε τον νέο σας ρόλο και τη δύναμη που τον συνοδεύει. Υπάρχουν πολλά να μάθετε όταν καλλιτέχνες πρωταγωνιστές όπως εσείς αναλαμβάνουν αυτή την πρώτη μεγάλη διοικητική δουλειά.

Και η πιο σημαντική μάθηση έχει να κάνει ελάχιστα με τις τεχνικές πτυχές της δουλειάς και πολλά να κάνει με εσάς ως άτομο.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε πολύ τι μας παρακινεί να συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφερόμαστε, αλλά περισσότερο το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, για να καταλάβουμε γιατί ενεργούμε  με τον τρόπο που ενεργούμε και αυτό είναι το  ένα πρώτο και συχνά χαμένο βήμα για να γίνουμε εξαιρετικοί managers — και γιατί όχι μεγάλοι ηγέτες. Στην ουσία, πρέπει να καταλάβεις τι σε κινητοποιεί και σε οδηγεί και να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς τα κίνητρά σου για να οικοδομήσεις θετικές σχέσεις, για να υπηρετήσεις πρώτα τους άλλους και δεύτερον τον εαυτό σου.

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, για ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας τους, όλη την προηγούμενη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, είναι μια σημαντική αλλαγή που απαιτεί συγκέντρωση και προσπάθεια.

Πάνω από όλα χρειάζεται συναισθηματική νοημοσύνη.  

Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας, της ενσυναίσθησης και του αυτοελέγχου, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τα κίνητρά σας.

Και η ανταμοιβή?  καθώς αφήνεις πίσω σου τον πρωταγωνιστή, θα γίνεσαι ένας επιτυχημένος και σίγουρα  δημοφιλής μάνατζερ.

Annie McKee

Απόδοση στα Ελληνικά Stamatis Salonikis

salos@planwork.gr

Share:

More Posts

Send Us A Message