Εξ αποστάσεως συνέντευξη: Πως να την κάνετε εξαιρετική

Συνέντευξη επιλογής προσωπικού από απόσταση:

8 σημεία που την κάνουν εξαιρετική

 

Περίληψη

Η εξ αποστάσεως συνέντευξη ήρθε για να μείνει, καθώς η πανδημία και η εξελισσόμενη παραφυάδα της, η Μεγάλη Αποχώρηση, συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν τον σύγχρονο χώρο εργασίας. Οι σημερινοί υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού, δεν προσπαθούν μόνο να αυξήσουν τους μισθούς τους. Αναζητούν επίσης ευελιξία, ευεξία και …

 

Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν έναν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας από απόσταση, το Διαδίκτυο είναι γεμάτο συμβουλές για υποψηφίους που θέλουν να ξεχωρίσουν από το πλήθος, ενώ τελικά περιορίζονται στο Zoom box.

Τι γίνεται όμως με τους εργοδότες στο άλλο άκρο της σύνδεσης; Για αυτούς, το «σπάσιμο του κώδικα» στην εξ αποστάσεως συνέντευξη είναι εξίσου κρίσιμο. Οι κακές αποφάσεις πρόσληψης κοστίζουν πολύ ακριβά και χαλάνε το ηθικό. Χωρίς το πλήθος των δεδομένων που διατίθενται μόνο αυτοπροσώπως, όπως η αίσθηση της χειραψίας η ο τρόπος που αλλάζει η ενέργεια σε ένα δωμάτιο όταν μπαίνει ένας υποψήφιος, οι εργοδότες πρέπει να αναπτύξουν νέες στρατηγικές, για να εκτιμήσουν αν κάποιος ταιριάζει. Η εξ αποστάσεως συνέντευξη είναι εδώ για να μείνει, καθώς η πανδημία και η εξελισσόμενη παραφυάδα της, η Μεγάλη Αποχώρηση, συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν τον σύγχρονο χώρο εργασίας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τους εργοδότες που επιδιώκουν να εντοπίσουν κορυφαία ταλέντα μέσα από μια συνέντευξη από απόσταση.

 

Εστιάστε στη Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συχνά βασίζουμε τις αποφάσεις για πρόσληψη, στις ικανότητες και τη νοημοσύνη ή στην αντίληψή μας για το επίπεδο IQ του υποψηφίου. Αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη ή EQ, είναι συχνά περισσότερο σημαντική για την επιτυχία στον εργασιακό χώρο. Σε μια περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας, όταν οι εταιρίες ανακοινώνουν το άνοιγμα μεγάλων σχεδίων τη μια μέρα και αναθεωρούν την άλλη, το EQ είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντικό από ποτέ.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) καθορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να σχετίζεται με άλλους, να μαθαίνει να τα βγάζει πέρα, να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις με χάρη και να γνωρίζει τις απόψεις και τις στάσεις μιας ομάδας ανθρώπων (κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν πρόκειται για δωμάτιο Zoom).

Όταν πραγματοποιείτε μια εικονική συνέντευξη, μπορεί να είναι δελεαστικό να εγκαταλείψετε την πτυχή του EQ, καθώς φαίνεται σαν μια ποιότητα που αξιολογείται καλύτερα αυτοπροσώπως. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων. Όταν βελτιώνετε τις ερωτήσεις της συνέντευξης, σκεφτείτε τι μπορεί να σας πει ο καθένας για το EQ ενός ατόμου. Εδώ είναι μερικά:

  • Αν ξεκινούσατε μια εταιρεία αύριο, ποιες θα ήταν οι τρεις πρώτες αξίες της;
  • Μιλήστε μου για μια σύγκρουση στο χώρο εργασίας στην οποία συμμετείχατε, είτε με συναδέλφους σας, είτε με κάποιον άλλον στην εταιρεία. Πώς διαχειριστήκατε αυτήν τη σύγκρουση και καταφέρατε να την επιλύσετε;
  • Εάν είχατε αναφερθεί στο παρελθόν σε πολλούς προϊσταμένους ταυτόχρονα, πώς γνωρίσατε τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου και αντιμετωπίσατε αντικρουόμενες προτεραιότητες;
  • Μιλήστε μου για μια στιγμή που λάβατε σχόλια για την απόδοσή σας και διαφωνήσατε με αυτά. Πώς χειριστήκατε την κατάσταση;
  • Τι σε εμπνέει?

 

Επενδύστε στην οικειότητα της οθόνης

Είναι πολύ οικειότητα που χάνεται όταν οι οθόνες διαμεσολαβούν στις αλληλεπιδράσεις μας. Αλλά υπάρχει μια ορισμένη οικειότητα που οι οθόνες μπορούν πραγματικά να διευκολύνουν.

Κατά τη διάρκεια μιας εξ αποστάσεως συνέντευξης, ο συνεντευξιαστής και ο συνεντευξιαζόμενος κάθονται εκατοστά ο ένας από το πρόσωπο του άλλου. Η οθόνη δημιουργεί μια αίσθηση ψυχολογικής ασφάλειας που μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να ανοιχτούν περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαν προσωπικά. Οι εργοδότες μπορούν να στραφούν σε αυτό το φαινόμενο για να προσελκύσουν τους υποψηφίους πιο γρήγορα. Ένας πελάτης, ο επικεφαλής του σχολείου σε ένα κορυφαίο ιδιωτικό σχολείο, μου είπε ότι στην αρχή μιας εξ αποστάσεως συνέντευξης: «πηγαίνω αμέσως στην προσωπική ιστορία του συνεντευξιαζόμενου, από πού είναι η οικογένειά τους, τι τους κάνει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο».

 

Ενημερωθείτε για τις προκλήσεις της πανδημίας

Κλασική ερώτηση συνέντευξης: “Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σας;” Κλασική απάντηση: «Δουλεύω πολύ σκληρά!» Η τρέχουσα δύσκολη κατάσταση προσφέρει μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτήν τη γνωστή στάση. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει μια τεράστια σειρά προκλήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι δυνατόν να μάθουμε πολλά για κάποιον διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο έχει περιηγηθεί στην αναταραχή της πανδημίας. Κάντε μια ερώτηση όπως: «Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια του Covid και πώς την ξεπεράσατε;» Στη συνέχεια, αναζητήστε σημάδια ότι η απάντηση που λαμβάνετε είναι αυθεντική: Μήπως ο υποψήφιος σταματά να σκεφτεί την ερώτηση, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να προβληματιστεί; Ταιριάζει η έκφραση στο πρόσωπό τους με τον τόνο της φωνής τους;

 

Παρατηρήστε τις αντιδράσεις σε περισπασμούς

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε από εμάς: Το κουδούνι της πόρτας χτυπάει, ένας σκύλος γαβγίζει, ένα παιδί φωνάζει ή έρχεται ένα τηλεφώνημα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια μιας εξ αποστάσεως συνέντευξης. Εάν συμβεί αυτό, θεωρήστε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά σε μια άλλη πλευρά του υποψηφίου. Μπερδεύτηκαν και έχασαν την εστίαση; Αντιμετώπισαν την αναστάτωση με χάρη, όπως θα θέλατε να κάνουν μπροστά σε πελάτη ή συνάδελφο; Εάν δεν προκύψει τέτοιος περισπασμός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε: «Ενώ εργάζεστε από απόσταση, μπορείτε να θυμηθείτε μια στιγμή που προέκυψε κάτι απροσδόκητο ή κάτι που σας αποσπούσε την προσοχή; Τι ήταν και πώς απαντήσατε; Ή για να το πούμε πιο ξεκάθαρα: «Μιλήστε μου για τον χειρότερο εφιάλτη σας στο Zoom. Τι συνέβη και πώς απαντήσατε;»

 

Σταματήστε τις συνεχόμενες συνεντεύξεις

Τεχνικά, είναι δυνατό να στριμώχνετε σε συνεντεύξεις χωρίς να αφήσετε την καρέκλα σας. Ένας πελάτης μου – ανώτερος συνεργάτης σε ένα δικηγορικό γραφείο για την απασχόληση, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλές συνεντεύξεις – συμβουλεύει: «Χρειάζεστε περίπου 10 λεπτά μεταξύ κάθε συνέντευξης για να σηκωθείτε, να κινηθείτε λίγο και να συλλάβετε σκέψεις και εντυπώσεις», λέει. “Υπάρχουν λιγότεροι διαφοροποιητικοί παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν τη μνήμη σας σε μορφή βίντεο, οπότε γράψτε αμέσως τις σημειώσεις και τις εντυπώσεις σας».

 

Διευρύνετε το κοινό σας και προσθέστε μερικούς  ιδιαίτερους υποψήφιους

Η εξ αποστάσεως συνέντευξη, μειώνει τις πιθανότητες μιας κακής συνέντευξης. Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε το μέσο για να βάλετε μερικούς αντισυμβατικούς υποψηφίους στο μείγμα; Ίσως πρόκειται για έναν αιτούντα με ρίζες σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, ο οποίος στερείται τα παραδοσιακά προαπαιτούμενα, αλλά υπέβαλε μια συνοδευτική επιστολή γεμάτη ενέργεια. Ίσως πρόκειται για υποψήφιο υψηλού δυναμικού που ζει σε άλλη πολιτεία ή χώρα. Ίσως να είναι ακόμη και ένας υποψήφιος που προσδιορίσατε μέσω των βιογραφικών του τik τok. Γιατί όχι?

 

Προετοιμάστε τους υποψηφίους σας για επιτυχία.

Ένας πελάτης ολοκλήρωσε πρόσφατα μια επιτυχημένη αναζήτηση που κορυφώθηκε με πολλές προσφορές. Η εταιρεία που επέλεξε ξεχώρισε με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας της συνέντευξης.

Κάθε φορά που έπαιρνε συνέντευξη από κάποιον, λάμβανε ένα λεπτομερές πρόγραμμα με συνδέσμους στο βιογραφικό του. «Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πριν από τη συνέντευξη, μου έστειλαν μια σελίδα σχετικά με το «πώς να προετοιμαστώ για μια εικονική συνέντευξη», μου είπε. «Αυτό περιελάμβανε οδηγίες για την αλλαγή του φόντου του Zoom και τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων. Πραγματικά μου έδωσε την αίσθηση ότι ήθελαν να τα πάω καλά και ότι με υποστήριζαν. Τώρα που είμαι στην εταιρεία, καταλαβαίνω ότι το στέλνουν σε κάθε υποψήφιο για να δημιουργήσουν μια πιο δίκαιη διαδικασία και να βελτιωθούν όλοι».

 

Μην ξεχνάτε ότι παίρνετε συνέντευξη

Όπως δείχνει η παραπάνω ιστορία, οι πιο εξαιρετικοί υποψήφιοι λαμβάνουν πολλαπλές προσφορές.  Ο τρόπος που εσείς, ο συνεντευξιαστής, παρουσιάζετε τον εαυτό σας – πώς ντύνεστε, τι εμφανίζεται στο παρασκήνιο σας και ο ρυθμός, ο τόνος και η επιλογή των ερωτήσεων συνέντευξης – θα καθορίσει πώς βλέπουν οι υποψήφιοι υπάλληλοί σας την εταιρία σας.

Οι σημερινοί υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού δεν προσπαθούν μόνο να αυξήσουν τους μισθούς τους. Αναζητούν επίσης ευελιξία, ευημερία και κουλτούρα στο χώρο εργασίας που ταιριάζει με τις δικές τους αξίες και ευαισθησίες.

Οι συνεντεύξεις που εμβαθύνουν σε αυτά τα θέματα μπορούν να δώσουν και στα δύο μέρη πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το εάν ένας υποψήφιος εργαζόμενος είναι πιθανό να αισθάνεται ικανοποιημένος και δεσμευμένος σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό. Μπορούμε να κάνουμε απολύτως αυτές τις συνομιλίες «πρόσωπο με πρόσωπο», ακόμη και όταν δεν είμαστε στο ίδιο φυσικό δωμάτιο.

 

Rae Ringel

Δημοσιεύτηκε στο HBR

Μετάφραση απόδοση στα Ελληνικά:  Όλγα Γίσση

Share:

More Posts

Send Us A Message