Το να ακούς, είναι πολλές φορές πιο πειστικό από το να μιλάς.
Η διαφωνία όμως δεν αλλάζει την οπτική γωνία του άλλου – το πιθανότερο είναι να τον κάνει ακόμα πιο αδιάλλακτο.
Η σιωπή είναι μία πολύ υποτιμημένη πηγή δύναμης.
Με τη σιωπή μπορούμε να ακούσουμε όχι μόνο αυτά που λέγονται,αλλά και αυτά που δεν λέγονται. Με τη σιωπή είναι ευκολότερο να φτάσουμε στην αλήθεια. Σχεδόν πάντα υπάρχει μεγαλύτερη ουσία κάτω από την επιφάνεια αυτών που λένε οι άνθρωποι, απ’ ότι στις λέξεις τους. Πίσω από τις λέξεις κρύβονται θέματα που δεν θέλουν να μοιραστούν, «ατζέντες» που δεν θέλουν να αποκαλύψουν, απόψεις πολύ απαράδεκτες για να τις δημοσιοποιήσουν.
Μπορούμε να τα ακούσουμε όλα αυτά – και περισσότερα – όταν παραμένουμε σιωπηλοί.
Μπορούμε να αισθανθούμε την ουσία πίσω από το θόρυβο.
Όταν αποφασίζουμε να μιλήσουμε, πρέπει να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε με ακρίβεια τις θέσεις του άλλου, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό, που όλοι μαζί επιδιώκουμε.
Η κατανόηση αυτών που λένε οι άλλοι, δείχνει προθυμία να μάθουμε από τις οπτικές γωνίες των άλλων.
Και δηλώνουμε τις αλλαγές στην άποψή μας, οι οποίες προήλθαν από την κατανόηση των απόψεών τους.
Οι λέξεις πολύ συχνά προκαλούν «παρεμβολές» στην επικοινωνία. Η σιωπή μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε πραγματικά.
Σημαντικό:Εάν χρησιμοποιηθεί η σιωπή σαν παιχνίδι, ή σαν έναν τρόπος χειραγώγησης, αυτό εύκολα θα γίνει αντιληπτό και θα εκτεθείτε. Αυτό θα διαταράξει οριστικά την σχέση εμπιστοσύνης με τους άλλους και το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.
Η σιωπηλή ετοιμότητα.
Πρέπει να είμαστε σε σιωπηλή ετοιμότητα, απλά είναι λίγο δύσκολο. Απαιτεί αυτοσυγκράτηση και μνήμη.
Είναι λίγο δύσκολο να ακούμε απόψεις με τις οποίες διαφωνούμε και μάλιστα όταν δεν συμπαθούμε ιδιαίτερα τους εκφραστές αυτών των απόψεων.
Ενεργή ακρόαση, θετική σκέψη, προσανατολισμό στον σκοπό της συνεργασίας, ομαδικότητα.
Αυτό ακριβώς μας ζητάει η ομαδική δουλειά – και πολύ περισσότερο η ηγεσία.Να ακούμε τους άλλους, να τους βλέπουμε ολοκληρωμένα και να τους βοηθάμε να συνδέσουν τις επιθυμίες, τις προοπτικές, τα ενδιαφέροντα και το συμφέρον τους, με το μεγαλύτερο αποτέλεσμα που όλοι μας τελικά προσπαθούμε, μαζί να επιτύχουμε.
Προσφέρουμε χώρο στους άλλους να αναπτυχθούν.
Όπως είχε πει ο Λάο Τσε, ο Κινέζος φιλόσοφος, «για έναν ηγέτη είναι καλύτερα, όταν οι άνθρωποι μόλις και μετά βίας γνωρίζουν ότι υπάρχει, η δουλειά του γίνεται, ο σκοπός του εκπληρώνεται και οι άλλοι λένε: τα καταφέραμε μόνοι μας».
Όταν οι άλλοι συνεισφέρουν τις δικές τους ιδέες, σημαίνει ότι εργάζονται πληρέστερα απ’ ότι όταν απλώς συμμορφώνονται με τις δικές σου. Η σιωπή, συνοδευόμενη από λίγες καλά επιλεγμένες λέξεις, είναι το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει, για να επιτύχει αυτό το ιδεώδες της ηγεσίας.
Πώς το κάνουμε αυτό στην πράξη;Όλοι ξέρουμε να σιωπούμε. Το ερώτημα είναι, μπορούμε να αντισταθούμε στην πίεση να μιλήσουμε; Ελάχιστοι το κάνουν και γι’ αυτό είναι τόσο σπάνιες οι σιωπηλές στιγμές σε ομάδες ανθρώπων.
Όταν κάνεις μία ερώτηση σε μία ομάδα, σκέψου το σαν να είναι ένας διαγωνισμός. Εάν απαντήσεις εσύ ο ίδιος τη δική σου ερώτηση, έχεις χάσει. Θα απαντάς στις δικές σου ερωτήσεις όλη την ημέρα και κανένας άλλος δεν θα κάνει τη δουλειά.
Περίμενε στη σιωπή -όσο μακρόσυρτη κι αν είναι αυτή- μέχρι κάποιος από την ομάδα να μιλήσει.
Και τότε όλοι θα αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά που απαιτείται για να καθοδηγηθούν από
μόνοι τους._
www.planwork.eu