Κινητοποίηση – Κίνητρα

Τι είναι και πως υποστηρίζεται η κινητοποίηση στην εργασία;

Η κινητοποίηση, είναι μια εσωτερική κατάσταση διέγερσης, που συχνά προηγείται της συμπεριφοράς.

Η κινητοποίηση παράγεται από μια πληθώρα παραγόντων, κάποιους από τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε και κάποιους όχι.

Μέσα από επίπονη και βαθειά επιστημονική μελέτη των παραμέτρων κινητοποίησης, η Εργασιακή Ψυχολογία, έφτασε σε εξαιρετικά επίπεδα διαμόρφωσης προϋποθέσεων βελτίωσης της κινητοποίησης στην εργασία. Ο Maslow με την διαμόρφωση της γνωστής Πυραμίδας του έδωσε βάση, σε αυτή την θεμελιώδη για την επιχειρησιακή λειτουργία, έννοια της κινητοποίησης.

Υπάρχουν εδώ, 13 απλουστευμένοι παράγοντες (μεταβλητές), τους οποίους μπορούμε να χειραγωγήσουμε, σε κάποιο βαθμό, για να ενισχύσουμε την κινητοποίησή μας, και των εργαζομένων μαζί μας:

1. Άσκηση 

Σωματική δραστηριότητα, ειδικότερα η αεροβική άσκηση τείνει να ενισχύει τα επίπεδα της διαθέσιμης ενέργειάς μας.

2. Καλή διατροφή

Κάποιες τροφές μας κάνουν οκνηρούς και κάποιες ενεργητικούς.

3. Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου, είναι πιθανώς ο πιο κοινός λόγος για χαμηλή απόδοση.

4. Ανταμοιβές – Επιβράβευση

Μπορούμε να δώσουμε διαφόρων ειδών ανταμοιβές στα άτομα (βραβεία, σεβασμό, χρήματα, έπαινο, αναγνώριση, προαγωγή, αύξηση, διακοπές, κτλ.), μπορούμε επίσης να δώσουμε στον εαυτό μας ανταμοιβές. Καλό είναι γνωρίζοντας τους άλλους να διαμορφώνουμε την καταλληλότερη επιβράβευση για τον καθένα. Με την αξιοποίηση ενός κατάλληλου test προσωπικότητας μπορούμε να διακρίνουμε πως ο κάθε διαφορετικός χαρακτήρας κινητοποιείται αποτελεσματικότερα. Σε αυτή την κατεύθυνση δοκιμάστε το PDA test και θα εντυπωσιαστείτε ευχάριστα.

5. Προκλήσεις

Κάποιοι αναζητούν τις προκλήσεις, ενώ άλλοι τις αποφεύγουν, γι’ αυτό διαμορφώστε τις προκλήσεις ανάλογα τη συμπεριφορά και την διάθεση για αναζήτηση η όχι που έχει ο συνεργάτης σας.

6. “Φιλία”

Η συντροφικότητα, παράγει το αίσθημα ότι το άτομο είναι επιθυμητό, σε αντίθεση με τους προσωπικούς διαπληκτισμούς που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

7. Καλοσύνη

Κάποιοι άνθρωποι θα έκαναν τα πάντα για μια καλή κουβέντα και κάποια ευπρεπή συμπεριφορά και αυτό είναι κίνητρο για απόδοση, προκαλεί ικανοποίηση η οποία ανακυκλώνει την κινητοποίηση.

8. Ασφάλεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ασφάλεια για αυτούς και το μέλλον τους και όταν νοιώθουν σχετικά ασφαλείς τότε κυριολεκτικά αναβαθμίζονται!!.

9. Εξουσία

Ισχυρότατο κίνητρο η δυνατότητα άσκησης εξουσίας σε άλλους. Μερικοί άνθρωποι κινητοποιούνται από την άσκησή της εξουσίας άλλοι όχι. Είναι σημαντικό πεδίο διερεύνησης προκειμένου να κινητοποιηθούμε και να κινητοποιήσουμε.

10. Ανεξαρτησία

Κάποιοι άνθρωποι εκτιμούν την αυτονομία και την κυριότητα του ελέγχου από καθετί άλλο, γι΄ αυτούς η αυτό-απασχόληση μπορεί να είναι η μόνη λύση.

11. Ευχάριστο περιβάλλον

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται τα χρώματα, τους ήχους και τα σχέδια στον εργασιακό χώρο για να νιώθουν άνετα και πολλές φορές αυτή είναι πολύ σημαντική ανταμοιβή.

12. Δημιουργική έκφραση

Αν βρίσκεις ανεπιθύμητες τις ιδέες των υπαλλήλων σου, τότε θα πρέπει να αναβαθμίσεις τις ικανότητες διοίκησής σου.

13. “Νόημα”

Για κάποιους η αναζήτηση νοημάτων είναι το μεγαλύτερο κίνητρο. Αν οι συνεργάτες σου χάνουν την πίστη τους, τότε θα πρέπει να δώσεις νόημα στις ζωές τους, αποσαφηνίζοντας και ίσως ανανεώνοντας το όραμα του οργανισμού.

Planwork.eu

Επικοινωνήστε: salos@planwork.gr

Share:

More Posts

Send Us A Message